Beneficiile colagenului pentru piele

colagenului pentru piele

Colagenul este o proteină care se găsește în piele, oase, tendoane și mușchi. Oferă pielii tale elasticitate și rezistență. De asemenea, vă ajută corpul să se vindece. Dar pe măsură ce îmbătrânești, producția de colagen a corpului tău scade.

beneficiile colagenului pentru piele

Multe creme și pudre pretind că vă revitalizează tenul prin creșterea colagenului din piele. Cu toate acestea, cercetările nu au dovedit aceste afirmații. De fapt, pielea ta nu este capabilă să absoarbă moleculele de colagen direct din aplicarea topică, așa că este puțin probabil ca aceste produse să funcționeze. Este posibil ca lanțurile mai scurte de colagen, numite peptide, să fie mai eficiente în furnizarea beneficiilor colagenului pentru piele, dar sunt necesare cercetări suplimentare.

Ingerarea colagenului, pe de altă parte, s-a dovedit că beneficiază de sănătatea pielii în mai multe moduri. Cel mai bun mod de a crește colagenul din organism este să mănânci alimente bogate în acesta, cum ar fi pește, pui, ouă, lactate și legume. Dar mulți oameni doresc să-și mărească aportul cu suplimente, iar cercetarea este promițătoare.

Beneficiile colagenului pentru piele

Corpul produce colagen din aminoacizi, care se găsesc în mare parte în alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele, carnea de pasăre, fasolea, nucile și legumele. Dar principala componentă alimentară care susține colagenul sănătos este vitamina C, care poate fi găsită în alimente precum citrice, ardei, verdeață și fructe de pădure. Luarea unui supliment care furnizează atât vitamina C, cât și colagen poate fi foarte benefică pentru piele.

Atunci când sunt consumate pe cale orală, peptidele din colagen călătoresc în întregul corp și stimulează fibroblastele să producă mai mult colagen, elastină și acid hialuronic, astfel întinerind pielea și alte țesuturi. De asemenea, studiile au descoperit că consumul de cantități mari de colagen poate ajuta la prevenirea fracturilor osoase și la accelerarea vindecării rănilor.

Un studiu a analizat 11 studii randomizate, controlate cu placebo, pe mai mult de 800 de pacienți care au luat până la 10 grame (g) pe zi de colagen. Cercetătorii au descoperit că cei care au luat suplimentul aveau o hidratare mai bună a pielii și o piele cu aspect mai tânăr decât cei care nu l-au luat.

Unele afecțiuni genetice pot inhiba producția de colagen de către organism, cum ar fi osteogeneza imperfectă și sindromul Ehlers-Danlos, care duc la oase slabe, probleme vasculare și probleme articulare. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un nou supliment alimentar, mai ales dacă aveți o afecțiune precum guta sau sunteți însărcinată sau alăptați.

Deși dovezile sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dacă consumul de colagen poate reduce ridurile sau poate preveni osteoporoza, care poate duce la oase rupte. Între timp, niciodată nu este prea târziu să începi să mănânci mai multe alimente bogate în colagen sau să adaugi un supliment de colagen de înaltă calitate la rutina ta zilnică. Asigurați-vă că alegeți un produs care a fost testat de terți și nu conține substanțe de umplutură sau ingrediente artificiale. Și dacă sunteți îngrijorat de gută, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente care conțin proteine. O regulă de bază bună este să mențineți consumul de proteine sub 30 g zilnic.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *